Obiectivele principale ale Universității de Studii Europene din Moldova sunt: pregătirea, perfecționarea și recalificarea la nivel superior a specialiștilor și cadrelor științifice în diverse domenii, promovarea cercetărilor științifice, asigurarea aspirațiilor de aprofundare și extindere a studiilor superioare de licență, masterat și doctorat.
USEM este o parte integrantă a sistemului de învățământ național și funcționează în baza Constituției Republicii Moldova, a legislației naționale cu privire la învățământ, precum și în conformitate cu acordurile și convențiile internaționale semnate de țara noastră. Principiile de bază ale procesului educațional la Universitatea de Studii Europene din Moldova sunt racordate la documentele legislative naționale, europene și internaționale. Cercetarea științifică fundamentală și aplicativă a USEM constituie o dimensiune importantă a strategiei de raliere la spațiul european al învățământului superior și contribuie la dezvoltarea durabilă a societății. Sistemul complexelor didactico-științifice universitare este direcționat la calitatea studiilor, fiind asigurat prin implementarea concepțiilor moderne de pregătire a specialiștilor calificați.
Universitatea de Studii Europene din Moldova promovează și susține continuu, la nivel național și internațional, procesul de dezvoltare a unor componente culturale specifice. În contextul actual aceste componente sunt:
- cultura acțiunii bazate pe cunoașterea sistematică și inovatoare (cultură a competenței științifice și tehnologice, competenței organizaționale și a competenței civice);
- cultura dezvoltării personale și morale;
- cultura atitudinii pro active și a participării;
- cultura integrării în diversitate și a globalizării, în condiții de respect ale identității și reciprocității.
USEM - Baza Cunoștințelor Aprofundate
Universitatea de Studii Europene din Moldova pregătește specialiști la secțiile învățământ de zi și cu frecvență redusă în limbile română, rusă și engleză.
USEM dispune de cadrul legal, care permite organizarea și desfășurarea studiilor universitare la ciclul I – licențiat (studii la zi și frecvență redusă), ciclul II – masterat (studii la zi) și ciclul III - doctorat (studii la zi și frecvență redusă).
Perioada de studii la ciclul I, învățământ de zi, pentru toate specialitățile la Facultatea de Drept - 4 ani, la celelalte facultăți, specialități – 3 ani. La învățământul cu frecvență redusă durata perioadei de studiu este mai mare cu un an.
Perioada de studii la ciclul II, pentru toate specialitățile este de 2 ani, cu excepția absolvenților Facultății de Drept. Aceștia, în cazul în care optează pentru masterat în același domeniu, de drept, perioada de studii este de 1,5 ani.
Perioada de studii la ciclul III este de 3 ani cu studii la zi și 4 ani cu studii la frecvență redusă.
În scopul asigurării unei coerențe în dezvoltarea ramurii dreptului și integrării europene a învățământului superior, USEM are elaborate și implementate Curriculumul învățământului universitar, bazat pe Sistemul de Credite Transferabile (ECTS) pentru ciclul I și pentru cilul II; planuri noi de învățământ conform Planului-Cadru și Nomenclatorului specialităților, programe de studii la toate specialitățile disponibile, racordate la cerințele procesului de la Bologna. USEM acordă o deosebită atenție managementului calității, controlului calității procesului de instruire, asigurării standardelor de înaltă calitate în învățământul superior, prin intermediul comitetelor de calitate.
Universitatea de Studii Europene din Moldova include facultățile:
În cadrul USEM funcționează:
Biroul de avocați „Jurisprudența”
În cadrul acestei subdiviziuni, studenții acumulează de la profesorii lor, care practică avocatura, cunoștințe, deprinderi practice și informații specifice extrem de utile pentru cariera lor de viitori avocați sau juriști-practicieni.
Clinica juridică studențească a USEM
În cadrul Clinicii Juridice studenții, sub conducerea unor profesori cu experiență și a practicienilor, acordă consultații juridice, fără plată, pentru persoanele ce nu-și pot permite un avocat.
Senatul studențesc
Senatul studențesc are scopul de a asigura cooperarea fructuoasă între studenți și rectorat, prin participarea nemijlocită a studenților la procesul de administrare al Universității. De asemenea, studenții contribuie la organizarea diverselor activități științifice și manifestări educativ-culturale, păstrează și dezvoltă interacțiunea cu studenții din cadrul altor instituții similare de învățământ.
Departamentul Relații Internaționale
USEM are încheiate acorduri de colaborare cu universități din România, Ucraina, Federația Rusă, Germania, Spania, Grecia, Italia, Franța, Polonia, Lituania, Bulgaria ș.a.
Baza tehnico-materială a Universităţii de Studii Europene din Moldova include un bloc de studii cu suprafaţa mai mare de 4000 m², bibliotecă modernă, laborator de criminalistică, laboratoare radio-tv, sală de calculatoare, bloc alimentar, centru cultural etc.
se desfăşoară în perioada recomandată de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.
Studiile se efectuează cu taxă, în bază de contract. Taxa de studii poate fi achitată în rate.
Rectoratul este deschis pentru sugestii, comentarii și expuneri de păreri în regim on-line: pe pagina curentă, pagina facebook, în regim de scrisori, transmise prin poșta universității sau prin intermediul liniei fierbinți anticorupție USEM: 022 509 122, 022 509 141, 022 509 147.