Contacte


Comisia de Admitere
+373 22 509 149
+373 22 509 127
+373 22 509 140
+373 67 44 24 94
+373 67 44 24 95

Contabilitatea
+373 22 509 143

Anticamera Liceului
+373 22 509 131
liceul.european@gmail.com

La ce Facultate ați dori să studiați?

Adresați o întrebare

Căutare

Interviu cu Rectorul USEM, Iurie Sedlețchi

 

„Trebuie să iubești ce-ai ales și să tinzi doar prin munca ta să devii cel mai bun în profesie, uite asta e cheia succesului”

Rector USEM

Iurie Sedlețchi 

 
Despre studii de calitate, învățământ superior și admitere, în interviul ce urmează, cu rectorul Universității de Studii Europene din Moldova, Iurie Sedlețchi.
 
Dle rector, cum i-ați convinge pe candidații la studii să fie mai atenți anume la oferta de studii a universității Dvs.? (condițiile, profesorii de o înaltă ținută academică, programe adaptate la necesitățile timpului de astăzi, etc.)
 
Universitatea noastră încearcă să implementeze unele idei noi, programe noi, modalități de studii atractive pentru viitorii studenți. Urmărim scopul de a propune cele mai optime condiții pentru a învăța, pentru a primi cunoștințe performante , pentru a deveni specialiști buni și foarte buni. De asemenea, avem cadre didactice dotate cu experiență mare de muncă, în domeniile practice respective dar și în învățământul superior.
 
În condițiile în care se invocă o scădere dramatică a pretendenților la studii universitare, ce soluții a găsit USEM, pentru a depăși situația?
 
Este o problemă comună a tuturor universităților din Republica Moldova, o realitate care ne impune să căutăm soluții noi pentru a spori atractivitatea Universității de Studii Europene din Moldova. Ofertele noastre țin de calitatea studiilor, condițiile logistice de organizare a procesului de studii, specialități noi, programe performante, diplome duble în colaborare cu universități din străinătate etc. USEM are, deja, un acord de colaborare cu o universitate din Rusia, ce ne permite să eliberăm unui absolvent diplomele ambelor universități, la master, și urmează să semnăm o astfel de colaborare cu două universități din Europa.
 
Ce trebuie să știe un tânăr care  „se gândește” să meargă la facultate? Care ar fi condițiile din oferta universității (la care să se atragă atenția primordial), vârsta universității, experiența, cazare, burse, etc.?
 
Trebuie să aibă actele în regulă și să fie convins despre specialitatea la care dorește să aplice. Cu toate că se permite să aplice la mai multe universități concomitent, ar fi de dorit ca absolventul care știe ce vrea – să aplice din prima, și să nu mai piardă din timp încercându-și norocul acolo, unde n-are șanse să găsească un loc cu finanțare bugetară.
La Universitatea de Studii Europene din Moldova studenții eminenți pot fi eliberați de taxă, sau pot beneficia de reduceru la taxa de studii.
 
Daca aș fi pretendent la studii, de ce ași alege să urmez jurnalism, sau drept la USEM și nu la alta universitate?
 
Noi suntem convinși că jurnaliștii sunt tot atât de importanți ca și juriștii, dar pentru o societate în tranziție ca a noastră – poate și mai importanți. Posibil din această cauză Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USEM se dezvoltă cu pași rapizi. Studenților la jurnalism le oferim posibilitatea să acumuleze cunoștințe din domeniul juridic, să studieze instituțiile legate de protecția drepturilor omului, dreptul la opinie, libertatea și independența presei, etc. Toate acestea îl face pe un viitor jurnalist mai puțin vulnerabil în fața încercărilor de ai încălca drepturile sale. Datorită unui proiect moldo-german la USEM există un cabinet performant,  dotat cu tehnică pentru activitate în domeniul jurnalisticii, unde studenții au posibilitate să-și aprofundeze cunoștințele în tehnologiile informaționale. Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USEM are o colaborare frumoasă cu AGERPRES din România. Studenții noștri au fost premiați de această agenție. USEM are legături de colaborare cu mai multe canale de televiziune. La unele din ele studenții noștri au fost angajați și muncesc cu succes.
Dacă ar fi să vorbim de viitorii juriști - aici punem accent pe programele de studii, metodele noi de predare, obiectivul de a ridica calitatea pregătirii specialiștilor. Toate cele trei cicluri de la Facultatea de Drept: ciclul I – studii de licență, ciclul II - masteratul și ciclul III - școala doctorală - sunt acreditate. USEM este cofondator la o revistă de drept internațional. În cadrul USEM există un program care prevede implicarea studenților de la drept în activitatea practică a organelor de ocrotire a normelor de drept. Cei implicați în acest program pot activa în calitate de ajutor netitular în organele de urmărire penală, procuratură, judecătorii pe parcursul unei perioade mai extinse. Astfel studentul are posibilitatea să acumuleze cunoștințe și aptitudini practice, dar și să-și manifeste propriile sale calități, ceea ce le acordă șanse suplimentare la angajarea în câmpul muncii după absolvire.
 
Experiența dvs., dle Rector, cu siguranță este un exemplu în acest sens. Care e formula proprie a succesului, elaborată la anii de succes pe care îi aveți?  
 
Succesul fiecărei persoane este legat de voința, capacitatea și posibilitatea de a munci, capacitatea de a identifica un scop ambițios, dar real și de a avea răbdarea și puterea pentru realizarea lui. Secretul succesului e munca. Nu înțeleg fenomenul acesta răspândit și la noi și la alte universități, când unele persoane primesc nota la examen nu prin munca sa, dar, nemeritat prin metode nelegitime. Este foarte interesant cum au exclus un astfel de fenomen în universitățile europene. Mă bucură faptul că la noi, la USEM, tot mai mulți studenți înțeleg că secretul succesului e munca și se bazează doar pe munca depusă. Aici au susținerea rectorului, când este contestată nota primită nemeritat, sau se cere reexaminarea mai obiectivă, etc. Noi susținem tot ce își aduce aportul la ridicarea calității studiilor, la formarea unor specialiști mai performanți. 
 
O instituție este valoroasă prin profesorii ei, și, în măsură egală, prin istoriile de succes ale absolvenților. Care sunt succesele USEM, în acest sens?
 
Anul acesta, în luna octombrie USEM împlinește 25 de ani de la înregistrare în calitate de persoană juridică. Avem cu ce ne mândri. Avem studenți foarte buni care ocupă funcții înalte în stat și cei care au atins performanțe profesionale. Pe site-ul universității îi puteți găsi pe toți cei care ne fac onoare. Avem absolvenți care și-au făcut un nume în avocatură, în organele procuraturii, judecătoriei, în rîndurile oamenilor de afaceri, etc
 
Ce prognoze aveți pentru evoluția învățământului superior moldovenesc?
 
Eu sper că învățământul superior din Republica Moldova va progresa, vor fi prevăzuți indicii noi privitor la calitatea studiilor. Numărul de universități raportat la numărul populației țării ar trebui să corespundă proporției respective existente în țările europene. Reforma învățământului superior trebuie efectuat astfel ca universitățile noastre să poată face față concurenței cu universitățile europene, și să fie atractive, atât pentru studenții noștri, cât și pentru studenții din străinătate.
 
Ce mesaj aveți pentru tinerii din Moldova în prag de admitere?
 
Când eram eu pornit la studenție, mie mi s-a spus: „Dacă vrei să înveți - învață, și vei avea o profesie. Dacă nu vrei - iată sapa și găsim de lucru…”.
Tinerilor de azi le doresc să vină la universitate, înțelegând foarte bine că trebuie să muncească, dacă doresc să devină specialiști buni în profesia aleasă. Notele de la examene care au fost cumpărate sau primite prin alte metode nelegale nu aduc beneficiu, ba dimpotrivă, aduc numai rău. Încă n-am întâlnit vre-un caz, ca un student codaș la învățătură să devină un specialist performant. Trebuie să iubești ce-ai ales și să tinzi doar prin munca ta să devii cel mai bun în profesie, uite asta e cheia succesului.
 

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.