Facultatea de Psihologie și Asistență Socială din USEM asigură calificarea profesională în specializări aferente domeniului psihologiei, sub aspect teoretic și aplicativ, corespunzătoare nevoii identificate la nivelul instituțiilor de învățământ preuniversitar.
Programul de studii oferă oportunitatea unei experiențe inedite de invățare, în contextul unui parteneriat profesori – studenți, în acord cu noile perspective ale învățământului universitar, în context european. Programul beneficiază de o infrastructură modernă, care facilitează utilizarea unei metodologii moderne în sprijinul unor experiențe de învățare interactive.
Dimensiunea aplicativă a programului este asigurată de desfășurarea practicii de specialitate, inserția pe piața muncii și internaționalizarea programului.
Studenţii realizează instruirea practică în cadrul Centrelor de Consiliere şi Psihoterapie‚ în clinici‚ unităţi militare‚ organizaţii şi întreprinderi‚ penitenciare şi comisariate de poliţie etc. în baza contractelor de colaborare.
Misiunea noastră este de a contribui, prin programele de studii pe care le oferim, prin proiectele de cercetare-dezvoltare şi prin cele de responsabilitate socială, la formarea iniţială şi continuă a unor specialişti de înaltă calificare şi la avansarea cercetării ştiinţifice în domeniile psihologiei şi ştiinţelor educației, precum şi la dezvoltarea socială şi comunitară. Tindem spre formarea cadrelor în domeniul psihologiei şi asistenţei sociale, capabile să se implice în domeniul economico-social competitiv şi dinamic al Republicii Moldova prin instruirea viitorilor absolvenţi la standardele europene.
Această perspectivă presupune ca direcţii concrete de acţiune, activităţi de formare şi dezvoltare profesională a studenţilor, activităţi de expertiză, consiliere şi cercetare, precum şi activităţi de suport şi servicii competente, de calitate, centrate pe persoană, în acord şi pentru dinamismul unei societăţi bazate pe cunoaştere şi competitivitate.
Flexibilizarea programului este asigurată prin discipline opţionale şi discipline facultative.
Disciplinele opţionale sunt propuse pentru anul II şi III, prin diferite pachete care definesc interesul studenţilor pentru un anumit tip de cunoştinţe utile profesiei.
Competențele generale urmărite:
– Operarea cu concepte fundamentale în domeniul psihologiei
– Proiectarea și realizarea unui demers de cercetare în psihologie
– Evaluarea critică a situațiilor problematice și a soluțiilor posibile în psihologie
– Evaluarea psihologică a individului, grupului și organizației
– cunoştinţele dobândite în cadrul programului de studiu formează specialişti în diferitele domenii ale psihologiei
– programul de studiu urmăreşte formarea de specialişti în domeniul psihologiei, dezvoltarea competitivităţii şi dorinţei de formare continuă
De-a lungul timpului absolvenții noștri au reușit să câștige respectul colegilor și să se impună cu profesionalism pe piața muncii din Republica Moldova.