Contacte


Comisia de Admitere
+373 22 509 149
+373 22 509 127
+373 22 509 140
+373 67 44 24 94
+373 67 44 24 95

Contabilitatea
+373 22 509 143

Anticamera Liceului
+373 22 509 131
liceul.european@gmail.com

La ce Facultate ați dori să studiați?

Adresați o întrebare

Căutare

Facultatea de Jurnalism şi Științe ale Comunicării

În anul 2005, odată cu cea de-a 13 aniversare de la fondarea Universității de Studii Europene din Moldova, a fost instituită Facultatea de Jurnalism şi Științe ale Comunicării. Noua unitate didactică și administrativă s-a consolidat într-un nucleu profesionist de cadre din domeniu, reușind, într-un termen relativ scurt, să se impună prin pregătirea unor specialiști de top în domeniul media din Republica Moldova.
 
Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării este una dintre cele mai prestigioase facultăți din RM și are drept scop pregătirea cadrelor de înaltă calificare pentru sectorul mediatic (presa scrisă şi on-line, agenţii de presă, televiziune, radio); pregătirea specialiştilor în comunicare/ relaţii publice, cu abilităţi şi competenţe profesionale de rigoare. 
Cei care aleg acest traseu dispun de condiţii favorabile de formare pro­fesională: laborator radio și tv, post de radio on-line, cameră de ştiri, sală multimedia, clase de computere, bibliotecă. Standardele educaţionale adoptate la facultate promovează profesionalismul, responsabilitatea socială, libertatea de exprimare şi spiritul de creaţie.
Încă din primul an de funcţionare, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi-a propus să realizeze o pregătire profesională, ştiinţifică şi practică de performanţă a studenţilor săi, astfel încât aceştia să se integreze rapid pe piaţa muncii.
 
 
 
 
Misiunea și obiectivele strategice ale Facultății de Jurnalism şi Științe ale Comunicării sunt adaptate cerințelor unei pregătiri de profil jurnalistic modern, conform Programului de studii de tip Bologna, schimbărilor în presa națională, de după anul 2009 şi celor de orientare a statului spre integrare europeană.
 
Facultatea de Jurnalism şi Științe ale Comunicării funcţionează în următoarele forme de învăţămînt:
  • Învăţămînt cu frecvență la zi, cu durata de studii - 3 ani.

Facultatea de Jurnalism şi Științe ale Comunicării are următoarele specialități la Ciclul I: Jurnalism și Procese Mediatice

Programele analitice ale ambelor specializări  sunt în concordanță cu disciplinele recomandate de Ministerul Educației, respectă cadrul național de calificări.
 
Studenții absolvenți, cu specializarea Jurnalism, pot ocupa posturi de reporter, redactor, editor și fotoreporter, atât în presa scrisă, cât și în presa on-line, reporter și redactor în presa audiovizuală, purtător de cuvînt.
 
Absolvenții cu specializarea Științe ale Comunicării pot pune în practică cunoștințele dobîndite în timpul facultății în cadrul agențiilor de relații publice, de publicitate. Studenții noștri se specializează în consiliere, relații cu presa, afaceri publice, organizarea de evenimente, planificarea și implementarea de campanii. În concordanță cu cererea de pe piața muncii interne, absolvenții pot accede la profesii precum: purtător de cuvînt, agent pentru relații cu presa, PR officer, consilier de imagine, analist media, consilier de afaceri publice. Studenții dobândesc competențele cerute de numeroase tipuri de activități precum:
  • Conceperea și redactarea diferitelor mesaje (comunicate de presă, interviuri, scrisori)
  • Relații de colaborare cu reprezentanții mass-media
  • Cercetarea (analiza mesajelor, a opiniei publice, monitorizarea unor programe)
  • Conceperea și implimentarea planurilor de campanile de promovare a imaginii (unei organizații, unui produs, unei persoane), de promovare a unei idei și de responsabilitate social
  • Organizarea de evenimente (conferințe de presă, lansare de produse, aniversări, vizite de presă, expoziții)
  • Consilierea și pregătirea unor lideri pentru apariții publice
  • Producerea de reviste de întreprindere, pliante și broșuri
  • și nu în ultimul rând gestionarea eficientă, din perspectiva comunicării, a situațiilor de criză cu care se pot confrunta instituțiile.
 
Studenții Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării beneficiază de o bază materială, tehnologică și didactică, adaptată standardelor și performanțelor jurnalismului actual.
 
Pe parcursul anilor, în cadrul facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării au fost realizate revista USEM, ziarul „Reporter USEM”. Actualmente, aici, se editează publicația on-line „Reporter USEM”, cu știri scrise integral de către viitorii jurnaliști. Colectivul redacțional este format exclusiv din studenții facultății, sub coordonarea directă a cadrelor didactice de specialitate.
În laboratorul Cross-media și jurnalismul de calitate, datorită tehnicii moderne, viitorii jurnaliști învață conceperea un ziar. Tot aici sunt concepute, elaborate și definitivate machetele pentru publicația „Reporter USEM”, pe care ei înșiși o realizează.
Practică de inițiere și cea de specialitate a studenților este asigurată în cadrul ziarelor, revistelor, posturilor de radio și posturi TV, agenții de publicitate instituții de stat și firme reprezentative.
 
Facultatea beneficiază și de alte atu-uri, inclusiv, parteneriate cu mai multe posturi de radio și TV, printre care și posturile de televiziune M1, Jurnal TV, Publika, Postul Național de Radio etc.
De asemenea, studenții USEM sunt Jurnaliști ReStart.
 
Activitatea ştiinţifică din cadrul facultăţii cuprinde o serie de manifestări sub forma sesiunilor de comunicări, destinate atît profesorilor, cît şi studenţilor. Studenții au posibilitatea de a participa la numeroase seminarii şi activităţi profesionale de tip workshop, alături de personalităţi din lumea media.

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.