Контакты


Приемная комиссия
+373 22 509 149
+373 22 509 127
+373 22 509 140
+373 67 44 24 94
+373 67 44 24 95

Бухгалтерия
+373 22 509 143

Приемная лицея
+373 22 509 131
liceul.european@gmail.com

На какой Факультет Вы хотели бы поступить?

Задайте вопрос

Поиск

Studiul - identificarea necesităților și lacunelor în domeniul prevenirii criminalității în rândul tinerilor

Terre des hommes (Tdh) este cea mai mare organizație elvețiană de ajutorare a copiilor.
Tdh ia asigurarea unui viitor mai bun copiilor defavorizații şi comunităţilor din care provin aceștia, adoptând o abordare inovatoare şi aplicând soluţii practice, sustenabile.
Tdh este activă în peste 30 de ţări, dezvoltă şi implementează proiecte comunitare menite să ofere un trai mai bun pentru mai mult de 4 milioane de copii şi familiile acestora, destinate în special, domeniilor sănătății şi protecţiei.

În Republica Moldova Tdh activează începând cu anul 2004 şi este totalmente dedicată întru realizarea drepturilor copilului, fiind un participant indubitabil la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului din ţară. Unul din domeniu prioritate a Tdh Moldova este și Accesul la  Justiție pentru Copii, scopul fiind: reducerea discriminării și maltratării copiilor pe parcursul contactului acestora cu sistemul de justiție din Moldova, și fortificarea sistemului de prevenire a delincvenței juvenile, precum și crearea de programe și servicii pentru copiii în conflict cu legea. 

La moment, Tdh Moldova este partenerul de implementare al OSCE în cadrul proiectului „Prevenirea infracționalității și a consumului de droguri în rândul tinerilor prin programe de educație juridică și campanii de conștientizare a amenințărilor reprezentate de crimă organizată și corupție", fiind inițiat și finanțat de Secretariatul OSCE. Scopul proiectului este de a îmbunătăți prevenirea implicării tinerilor în activități de crimă organizată transnațională, acțiuni de corupție, consum de droguri, promovând o cultură a legalității și a integrității în rândul tinerilor prin educație și activități sociale.

În cadrul proiectului este inițiat un studiu la nivel de țară, scopul fiind identificarea necesităților și lacunelor în domeniul prevenirii criminalității în rândul tinerilor, și care va servi ca temei pentru a dezvolta acțiuni și programe de prevenire bazate pe necesitățile tinerilor, familiilor și profesioniștilor care lucrează cu tinerii. Studiul se va axa pe următoarele aspecte: 

  • evaluarea tendințelor criminalității în rândul tinerilor, precum și efectul războiului din Ucraina asupra tinerilor și a infracțiunilor comise de tineri;
  • cartografierea inițiativelor și programelor de prevenire a criminalității în rândul tinerilor;
  • identificarea opiniilor tinerilor (14-24 ani), părinților, profesorilor, reprezentanților instituțiilor de stat, reprezentanților societății civile, publicului general privind fenomenul cercetat;
  • formularea recomandărilor pentru activități și programe de prevenire a criminalității în rândul tinerilor bazate pe necesitățile identificate. 

Rezultatele studiului vor fi prezentate în cadrul unui eveniment cu implicarea reprezentanților instituțiilor de stat relevante, a tinerilor, precum și a reprezentanților societății civile (preventiv evenimentul este planificat pentru sfârșitul lunii mai 2023, data urmează să fie confirmată).

Pentru informare, metodologia și instrumentele de cercetare sunt incluse în mapă 

Realizarea studiului consta din următoarele etape:

  • Prima etapa: au fost organízate întâlniri la nivel național, cu partenerii din ministere (MEC, MMPS, MS, MJ), Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Avocatul Copilului.  
  • Următoare etapa este realizarea următoarele activități în sectorul educațional, până la 03.04.2023: 
  1. completarea chestionarelor online de câtre:

Notă: chestionarul este dezvoltat în limba română și rusă (linkul este pentru ambele variante), și creat pe o platforma securizată: kobotoolbox. Chestionarul este anonim, nu vor fi colectate date personale (numele, prenumele, date de contacte). 

  1. focus grup:
  • 1 focus grup cu cadre didactice din instituții de învățământ superior (online). 

Notă: durata focus grupului va fi până la 1 oră și 30 min., numărul participanților va fi până la 12 persoane,  discuțiile cu adulții vor fi realziate online (platforma ZOOM).
Focus grupul va fi organizat pe data 28.02.2023, ora 14:00 – 15:30.
Linkul pentru conectare va fi expediat în aceeași zi, ora 09:00.
Pentru o mai bună organizare a întâlnirii, vă rugăm să completați formularul de confirmare: https://forms.gle/fxcoSwLq7vZ9B6PLA și numai persoanelor înregistrate vor primi linkul pentru întâlnire. 


Pentru realizarea acestor etape din cadrul studiului, avem nevoie de suportul Dvs.
Distribuim chestionarul online pentru completare de către tineri și profesori.

Этот сайт использует Cookie

Мы используем файлы cookie, чтобы анализировать трафик, подбирать для вас подходящий контент и рекламу, а также дать вам возможность делиться информацией в социальных сетях. Мы передаем информацию о ваших действиях на сайте партнерам Google: социальным сетям и компаниям, занимающимся рекламой и веб-аналитикой. Наши партнеры могут комбинировать эти сведения с предоставленной вами информацией, а также данными, которые они получили при использовании вами их сервисов.